Links naar websites

Links naar websites

Websites over het erfgoed van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en Indisch & Moluks, Indonesisch, Surinaams-Javaans en algemeen erfgoed vind je op deze bladzijde. Maar ook informatieve websites over algemeen erfgoed. Bovendien zijn op YouTube vlogs en filmpjes over erfgoed te zien. Natuurlijk zijn er ook blogs te beluisteren.

Op deze bladzijde heeft Zuiderweg Erfgoed een keuze gemaakt uit het aanbod van de vele erfgoedwebsites. Dat zijn de websites van verenigingen, stichtingen en instanties, maar ook van particulieren met de bedoeling belangstellenden te informeren over erfgoed. Er is immers uiteenlopend materieel en immaterieel erfgoed. Bijvoorbeeld geschiedenis, literatuur, cultuur, muziek.

Daarom is op deze bladzijde gekozen voor het volgende overzicht of opsomming van deze websites. Van iedere erfgoedwebsite wordt een korte omschrijving gegeven. Deze beschrijving tegelijkertijd de link naar de betreffende erfgoedwebsite.

Website overzicht

Deze websites zijn in zeven groepen verdeeld:

  • erfgoed van de VOC of Compagnies erfgoed
  • Indisch & Moluks erfgoed
  • Indisch & Moluks erfgoed in Indonesië
  • Surinaams-Javaans erfgoed
  • Indisch & Moluks erfgoed in Apeldoorn
  • algemeen erfgoed
  • vlogs en filmpjes op YouTube over erfgoed

Vervolgens zijn deze websites zijn per groep alfabetisch geordend.

In de categorie Indisch & Moluks erfgoed worden de namen van erfgoedinstanties die met ‘Indisch’, ‘Indische’ en ‘Stichting’ beginnen, op die manier vermeld.

Dat is ook gedaan in het overzicht van de websites van de stichtingen van Surinaams-Javaans erfgoed.

Ken jij nog andere erfgoedwebsites, die je het vermelden waard vindt? En wil je die ook in dit overzicht laten vermelden? Dat kan. Mail dan naar info@zuiderweg-erfgoed.nl of vul het formulier op de bladzijde Contact in.

werfgoed websites
Links naar websites

Erfgoed van de VOC

Op deze bladzijde vind je links naar websites van verschillende instanties die informatie verzamelen over de Verenigde Oostindische Compagnie. Dit wordt ook wel Compagnies erfgoed genoemd.

Erfgoed website Indisch & Moluks

Er zijn veel websites die informatie bieden over het Indisch & Moluks erfgoed. Om te voorkomen dat je verdwaalt in je zoektocht, is daarom een aantal websites gegroepeerd. Dat zijn de websites waarvan de namen beginnen met: Indisch, Indische en Stichting.

#1 -- Indisch & Moluks Erfgoed

Beginnend met 'Indisch'

Beginnend met 'Indische'

#2 -- Vervolg Indisch & Moluks Erfgoed

#3 -- Vervolg Indisch & Moluks Erfgoed

Metamorfoze en het Programma Indisch Erfgoed Digitaal

Het Programma Indisch Erfgoed Digitaal richt zich op het erfgoed van de brede Indisch-Molukse gemeenschap in Nederland waarbij het gaat om iedereen met wortels in voormalig Nederlands-Indië, die zelf of van wie de voorouder(s) door oorlogsgeweld en naoorlogse ontwikkelingen tot 1967 naar Nederland zijn gekomen.

Het Programma Indisch Erfgoed Digitaal is een samenwerking van Bureau Metamorfoze, het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) en het Indisch Herinneringscentrum (IHC).

#4 -- Vervolg Indisch & Moluks Erfgoed

#5 -- Vervolg Indisch & Moluks Erfgoed

Websites beginnend met 'Stichting'

Website over Chinees-Indisch erfgoed

Websites over Indisch & Moluks erfgoed in Indonesië

Omdat niet alleen in Nederland maar ook in Indonesië instanties zijn die zich met erfgoed bezighouden, worden ze daarom hieronder vermeld.

Surinaams-Javaans erfgoed websites

Vanwege de raakvlakken tussen het Surinaams-Javaanse erfgoed en het Indisch erfgoed worden daarom hieronder de websites van een aantal Surinaams-Javaanse erfgoedinstanties vermeld.

#1 -- Websites over Surinaams-Javaans Erfgoed

Websites van Surinaams-Javaans erfgoed beginnend met 'Stichting'

#2 -- Vervolg websites over Surinaams-Javaans erfgoed

Erfgoed websites Indisch & Moluks in Apeldoorn

Bij Apeldoornse en Gelderse erfgoedinstanties kan je informatie over Indisch en Moluks erfgoed in Apeldoorn en Gelderland raadplegen. Uit hun websites is de volgende keuze gemaakt.

Algemeen erfgoed

Tot slot van dit overzicht over erfgoedwebsites worden organisaties vermeld die informeren over algemeen erfgoed. Dat zijn de onderstaande websites.

YouTube

Ook op YouTube vind je informatie over erfgoed. Bijvoorbeeld de vlogs van Chandrian Attahiyat.

Deze Indonesische archeoloog filmde zijn ontdekkingen van overblijfselen uit de tijd van de VOC. Bijvoorbeeld zijn vlog Museum Prasasti uit 2016 over de voormalige begraafplaats Tanah Abang in Jakarta. Chandrian Attahiyat heeft op YouTube een eigen kanaal.

chandrian_detikNews
Chandrian (detikNews)

Vlogger Jerry Nettekoven heeft video’s gemaakt over de Indisch cultuur en zijn reis  door Indonesië. Ze zijn als Planet Rifio op YouTube te zien.

link website Planet Rufio
Planet Rufio (Channel4)