Webdagboek

Webdagboek

Dit webdagboek is een bundeling blogs over gebeurtenissen over het Compagnies, Indisch & Moluks en Javaans-Surinaams bijzonder erfgoed.

Je leest in dit webdagboek bijvoorbeeld iets over de borging van Indisch koken en de Indische rijsttafeltraditie. Of over activiteiten en gebeurtenissen die daarmee te maken hebben.

Maar ook over de bijzondere band tussen Radio Kootwijk en Radio Malbar. De aanleg van de eerste langegolf radioverbinding in 1923 maakte een snellere communicatie tussen Nederlands-Indië en Nederland mogelijk. Dit technisch hoogstandje is ook bijzonder erfgoed.

In 2019 organiseerden de stichtingen Indisch Erfgoed en Muhabbat de eerste gezamenlijke culturele activiteit tussen deze gemeenschappen.

De huidige Javaanse Surinamers bezitten het erfgoed van hun voorouders die indertijd door de Nederlandse bestuurders op de Surinaamse plantages te werk waren gesteld.

Soms is elders op Zuiderweg Erfgoed over een bepaald onderwerp geschreven. In de Blogs in het Webdagboek lees je meer achtergrondinformatie met foto’s, video of audio. 

Je kan jezelf het nog gemakkelijker maken door je onderwerp in Zoeken rechtsboven in te typen.

Blogs

Regelmatig worden nieuwe blogs in dit webdagboek geplaatst. 

Nog even alles toegelicht op een rij:

  • Indische eetcultuur gaat over de Themazondag Indische culinaire geschiedenis op zondag 26 november 2023 in de Kumpulan op het landgoed Bronbeek.
  • Aan tafel geeft een impressie van de presentatie van Indisch koken en ook de Indische rijsttafeltraditieop 19 augustus 2023 in het Nederlands  Openluchtmuseum in Arnhem.
  • Honderd jaar Radio Malabar & Radio Kootwijk kijkt terug op de eerste draadloze transoceanische telegrafieverbinding tussen Radio Malabar op Java en Radio Kootwijk op de Veluwe in Nederland. Daarom was het op 5 mei 2023 dat honderdjaar geleden dat de eerste lange golgverbinding tussen Indië en Nederland was aangelegd.
  • De Indische pers geeft een overzicht van de kranten die vanaf de VOC en in Nederlands-Indië tot en met Nieuw-Guinea zijn verschenen.
  • Surinaamse Javanen was het thema van  tijdens de Themazondag Surinaamse Javanen op 20 maart 2022 in de Kumpulan op het landgoed Bronbeek.
  • Indisch & Moluks 2.0 was een programma met lezingen en optredens gelijktijdig met de reizende tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland in Apeldoorn. Bovendien was het de tweede gezamenlijke programma van de stichting Indisch Erfgoed en Muhabbat.