De Indische pers

De Indische pers

Deze blog over de Indische pers geeft een overzicht van de kranten die tijdens de VOC en in Nederlands-Indië zijn verschenen. De informatie in deze blog is tegelijkertijd  achtergrondinformatie bij de bladzijde Nieuws in deze website.

De afbeelding geeft een impressie van een telegrafie-afdeling aan het begin van de twintigste eeuw. Toen verspreidden telegraafdiensten Europees en Nederlands nieuws maar ook uit Nederlands-Indië.

Informatie Indische pers

Nieuws is van alle tijden. Ook in Indië. De kranten die op Java of Sumatra verschenen, maken met hun berichten en advertenties eveneens deel uit van Indisch & Moluks erfgoednieuws.

Wil je meer lezen over de Indische pers dan zijn de twee boeken die Gerard Termorshuizen samen met Anneke Scholten samenstelde, beslist een aanrader:

  • Journalisten en heethoofden. Een geschiedenis van de Indisch-Nederlandse pers 1905-1942. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar / Leiden: KITLV Uitgeverij 2001.
  • Realisten en reactionairen. Een geschiedenis van de Indisch-Nederlandse pers 1905-1942. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar / Leiden: KITLV Uitgeverij 2011.

Evenals de website van de Indisch Genealogische Vereniging.

Oudste kranten in Batavia

Na de opheffing van de VOC (31-12-1799)

Het Engels tussenbewind (1810-1816)

Tot de Japanse bezetting (1942)

Na de Japanse bezetting

Nieuw Guinea

nieuws nieuwsbericht