Archief

Archief

In het archief of rariteitenkamer vind je opmerkelijk en bijzonder Indisch materieel en immaterieel erfgoed. Zoals tekeningen, schilderijen, foto’s, boeken, muziek, toneelstukken, meubels en bijzondere voorwerpen.

Hieronder is een eerste keuze uit het particulier archief van Zuiderweg Erfgoed te zien.

Bekijk ook eens op in het archief van Zuiderweg Erfgoed in Rijksstudio van het Rijksmuseum

Kortom een verzameling van Compagnies en Indisch erfgoed.

Archief of verzameling

Een zeventiende-eeuws getekend reisverhaal over Oost-Indië wordt bewaard in de Stifsbibliotheek in St. Gallen. De titel ervan is tekende zijn reisverhaal Journal de voyage de Georg Franz Müller, un voyageur alsacien.

Op de voor- en achterzijde van pagina 41 in zijn Journaal portretteerde Georg Franz Müller een Europees echtpaar met hun slaaf die een pajong of parasol boven hun hoofd houdt. Een slaaf met pajong was een teken van welstand.

Archief Europees echtpaar met slaaf

Op de achterzijde van deze bladzijde tekende Müller een Europeaan met zijn mestiese of inheemse vrouw. Vaak was deze vrouw zijn njai. Want een Compageniespersoneelslid trouwde niet altijd zijn concubine.

Archief Europeaan met mestiese vrouw

Een paar eeuwen later stelden  Eric Heuvel (tekeningen) en Jos van Waterschoot de graphic novel uitgave samen van de Max Havelaar.

De belangrijkste personages werden als pop-up afgebeeld.

Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, gaf aan zijn boek de ondertitel de koffij-veilingen der Nederlandseche Handelsmaatschappij.

Archief pop-up Max Havelaar

Van heel andere aard is dit  woordenboekje dat heel gemakkelijk in je broekzak kan worden meegenomen.

Maar dat zo klein is, betekent natuurlijk ook dat het zelfs in je broek- of jaszak zoekraakt. En daarom is het in ons archief te zien

Het kaft van een negentiende-eeuws Indisch album in een privé collectie is ook bijzonder. Zo zeer zelfs dat het een plaatsje in het archief verdient.

In de bibliotheek van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Batavia kon je bladeren in andere albums, boeken, kranten en tijdschriften.

Jammer genoeg bestaat deze bibliotheek niet meer. Daarom alleen al verdient deze bibliotheek een plaats in ons archief.

archief

Ook de inrichting van Compagnieskamer in dit museum bestaat niet meer.

Deze foto geeft een impressie van het zeventiende- en achttiende-eeuwse meubilair. De bezoekers in dit Bataviaas Museum konden zich een beeld vormen van meubilair uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie.

Het meeste meubilair van toen en wat er nog van over is, wordt tegenwoordig bewaard op de depots en in de  bijgebouwen van het huidige Museum Serajah Jakarta. 

Als erfgoed uit de Compagnies tijd horen deze meubels natuurlijk in archief.