logo-ZE_copyright_2024-09-06
Indisch & Moluks 2.0

Indisch & Moluks 2.0

De Stichting Muhabbat en de Stichting Indisch Erfgoed hebben in augustus 2022 het programma Moluks & Indisch 2.0 samengesteld met films in Gigant en lezingen en workshops in ACEC. Onderstaand filmpje geeft een indruk van het programma.

Indisch & Moluks 2.0

Dit programma van de beide stichtingen werd gelijktijdig gehouden met de reizende tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland die bij CODA Apeldoorn was te zien.

indisch-&-moluks-2.0-poster-tentoonstelling-in twee werelden 70jaar-molukkers-in-nederland-coda-apeldoorn
Foto Ed Leatemia

In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland

In 2021 was het zeventig jaar geleden dat de eerste groepen Molukkers naar Nederland waren gekomen. Waarom kwamen ze naar Nederland en hoe is het hen door de jaren heen vergaan? De reizende tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland van Media Luna ging op deze vragen in. En vertelde bovendien de geschiedenis van de Molukkers in Nederland vanuit verschillende perspectieven. Deze tentoonstelling was in zes zeecontainers opgesteld.

De tentoonstelling werd op 7 augustus geopend en was van 11 tot en met 28 augustus 2022 op donderdag tot en met zondag te zien van 13:00 tot 16:0 uur. De entree was gratis.

indisch-en-moluks-2.0-opening-tentoonstelling
Foto Adrienne Zuiderweg

Tentoonstelling

De tentoonstelling begon met de komst van de Nederlanders naar de Molukken. In 1599 vanwege handel in specerijen, zoals nootmuskaat en kruidnagel. Vervolgens liet de tentoonstelling stapsgewijs zien waarom de Molukkers 350 jaar later, in 1951, naar Nederland waren gekomen.

De bezoekers kregen eerst een indruk van de koloniale periode, vervolgens van de sociaal-politieke strijd op de Molukken en tot slot de proclamatie van de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op 25 april 1950.

Ook was er aandacht voor een aantal belangrijke aspecten binnen de Molukse samenleving. Als eerste het integratieproces door de jaren heen van de tweede en latere Molukse generaties, daarna het behoud van de eigen identiteit, vervolgens de sociale en culturele veranderingen en tenslotte de radicalisering van Molukse jongeren.

Op de tentoonstelling waren audiofragmenten te beluisteren.

Ook waren de foto’s van Ed Leatemia uit zijn boek Role Models te zien. In zijn boek laat Ed Leatemia zeventig Molukkers aan het woord over hun behaalde successen. Het boek is een eerbetoon van Leatemia aan de eerste generatie Molukkers. Tegelijk wil hij de volgende generaties inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen.

ed-leatemia-role-models

Documentaire

De bezoekers konden ook de documentaire Hoe de Molukkers naar Nederland kwamen en bleven van de NOS bekijken.

Indisch & Moluks 2.0 -- Nederlands Openluchtmuseum

Op uitnodiging van het Nederlands Openluchtmuseum stelden op 20 augustus 2022 de stichtingen Indisch Erfgoed en Muhabbat een programma met Molukse en Indische activiteiten.   een programma met Molukse en Indische activiteiten samen. Dit programma was onderdeel van  het themaprogramma 2022 Hoe vrij ben jij? van dit museum.

indisch-&-moluks-2.0-nederlands-openluchtmusem

’s Morgens en ’s middags trad de Molukse Zang- en Dansgroep LimaDiti uit Cuijk op. De Indische band The Eastern Collection uit Apeldoorn zorgde voor de muzikale omlijsting. Wie wil kon natuurlijk dansen!

Ook was er de panelententoonstelling ‘Indisch in Apeldoorn’ van de Stichting Indisch Erfgoed te zien. Voor informatie over de Moluks gemeenschap was er de boek- en informatiekraam van de Stichting Muhabbat.

 

indisch-&-moluks-2.0

Feestelijke dag

Het was een feestelijke dag. Het Openluchtmuseum zorgde voor een klein Indisch hapje. De reguliere bezoekers aan het museum die dag kwamen ook een kijkje nemen.

Dit programma in het Openluchtmuseum was tevens onderdeel van Moluks & Indisch 2.0.

Indisch Moluks 2.0
Indisch & Moluks 2.0 (Foto Adrienne Zuiderweg)