Indisch & Moluks 2.0

Indisch & Moluks 2.0

De Stichting Muhabbat en de Stichting Indisch Erfgoed hebben in augustus 2022 het programma Moluks & Indisch 2.0 samengesteld.

Moluks en Indisch 2.0 wordt gelijktijdig gehouden met de reizende tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland die bij CODA Apeldoorn is te zien.

poster-tentoonstelling-in twee werelden 70jaar-molukkers-in-nederland-coda-apeldoorn
Foto Ed Leatemia

In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland

In 2021 was het zeventig jaar geleden dat de eerste groepen Molukkers naar Nederland waren kwamen. Waarom kwamen ze naar Nederland en hoe is het hen door de jaren heen vergaan? De reizende tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland van Media Luna gaat in op die vragen. En vertelt bovendien de geschiedenis van de Molukkers in Nederland vanuit verschillende perspectieven. Deze tentoonstelling was in zes zeecontainers opgesteld.

De tentoonstelling wordt op 7 augustus geopend en is van 11 tot en met 28 augustus 2022 op donderdag tot en met zondag te zien van 13:00 tot 16:0 uur. De entree is gratis.

archief tentoonstelling-In twee werelden-70 jaar Molukkers in Nederland-Apeldoorn-7 aug 2022
Foto Adrienne Zuiderweg

Er zijn ook foto’s van Ed Leatemia te zien uit zijn boek Role Models. Daarin laat Ed Leatemia zeventig Molukkers aan het woord over hun behaalde successen. Het boek is een eerbetoon van Leatemia aan de eerste generatie Molukkers. Tegelijk wil hij de volgende generaties inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen.

kaft boek Ed Leatemia Role Model 70 Molukse succesverhalen

Tentoonstelling

De tentoonstelling begint met de komst van de Nederlanders naar de Molukken in 1599 vanwege handel in specerijen, zoals nootmuskaat en kruidnagel. Vervolgens laat de tentoonstelling stapsgewijs zien waarom de Molukkers 350 jaar later, in 1951, naar Nederland waren gekomen.

De bezoekers krijgen eerst een indruk van de koloniale periode, vervolgens de sociaal-politieke strijd op de Molukken en tot slot de proclamatie van de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op 25 april 1950.

Ook is er aandacht voor een aantal belangrijke aspecten binnen de Molukse samenleving. Als eerste het integratieproces door de jaren heen van de tweede en latere Molukse generaties, daarna het behoud van de eigen identiteit, vervolgens de sociale en culturele veranderingen en tenslotte de radicalisering van Molukse jongeren.

Op de tentoonstelling zijn audiofragmenten te beluisteren.

Documentaire

De bezoekers kunnen ook de documentaire Hoe de Molukkers naar Nederland kwamen en bleven van de NOS bekijken.

Indisch & Moluks 2.0

De stichtingen Indisch Erfgoed en Muhabbat organiseren tijdens deze tentoonstelling hun programma Moluks & Indisch 2.0 met films in Gigant en lezingen en workshops in ACEC. Onderstaand filmpje geeft een indruk van dit programma.

Meer informatie vind je in bijgaand programma.

Nederlands Openluchtmuseum

Op uitnodiging het Nederlands Openluchtmuseum organiseren de stichtingen Indisch Erfgoed en Muhabbat voor het themaprogramma 2022 Hoe vrij ben jij? van dit museum op 20 augustus 2022 een programma met Molukse en Indische activiteiten.

Dit programma is onderdeel van Moluks & Indisch 2.0.

Programma 20 augustus 2022

Er is de panelententoonstelling Indisch in Apeldoorn van de Stichting Indisch Erfgoed te zien. Voor informatie over de Moluks gemeenschap is er de boek- en informatiekraam van de Stichting Muhabbat.

’s Morgens en ’s Middags treedt de Molukse Zang- en Dansgroep LimaDiti uit Cuijk op. De Indische band The Eastern Collection uit Apeldoorn zorgt voor de muzikale omlijsting. Wie wil kan dan dansen!

Indisch Moluks 2.0
Indisch & Moluks 2.0 (Foto Adrienne Zuiderweg)