Aan tafel
Aan tafel op het Indisch achtererf en in de Molukse barak in het Nederlands openluchtmusum en eet een hapje mee, was een activiteit. Bedacht en mogelijk gemaakt door het Nederlands Openluchtmuseum en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) voor meer bekendheid van immaterieel erfgoed.
Deze instellingen hadden vijf immaterieel erfgoed-groepen met een gevarieerd aanbod uitgenodigd om zichzelf aan de bezoekers van het Openluchtmuseum te presenteren.
De stichtingen Indisch Erfgoed en Muhabbat waren ook uitgenodigd. Ze kozen voor een titel over eten. Want eten is niet alleen belangrijk in de Indische en Molukse gemeenschap. Bovendien is het erkend immaterieel erfgoed. En dus was gekozen voor ‘Aan tafel op het Indisch achtererf en in de Molukse barak en eet een hapje mee’.
Beide stichtingen hadden bewust gekozen voor een datum in de maand augustus.
Op 15 augustus herdenkt de Indische gemeenschap de formele beëindiging van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Indonesië herdenkt op 17 augustus de stichting van de Republik Indonesia.
Aan tafel: nieuws is nu blog
Zuiderweg Erfgoed maakte de video ‘Aan tafel!’ voor de Stichting Indisch Erfgoed. De video met het programma voor 19 augustus werd op sociale media gedeeld. Bovendien op de website van SIE aankondigd. Ook op Zuiderweg Erfgoed op bladzijde Nieuws.
De blog Aan tafel is een bewerking van het bericht op Nieuws.
Aan tafel!
Op het Indisch achtererf en in de Molukse barak konden de bezoekers kennismaken met de Indische en Molukse keuken.
Op 19 augustus was dat met ‘Indisch koken’ en ‘Indische rijsttafeltraditie’ samen met ‘Het slurpen van papeda’.
Aan tafel op het Indisch achtererf
Vrijwilligers van het Indisch achtererf kookten Indisch in de pondok of huisje op het erf. Ze serveerden de nasi goreng met ajam of kip in een bananenblad voor de liefhebbers.
Er was veel belangstelling voor de activiteiten van de Stichting Indisch Erfgoed.
Muziekliefhebbers luisterden naar de band van Stichting Indisch Erfgoed die krontjong liedjes speelde. Ze zongen de bekende teksten mee en dansten.
Enthousiastelingen deden mee aan de quiz van Humphrey de la Croix over Indisch eten. Ze beantwoordden vragen en proefden blind specerijen. Ze werden daarbij luid aangemoedigd of voorgezegd door de aanwezigen.
Anderen bekeken de Indische huiskamer ingericht door vrijwilligers van het Indisch achtererf. Natuurlijk ontbreekt de gitaar niet.
Ook namen ze ook een kijkje in de keuken. Die was bijna herkenbaar Indisch want het fornuis ontbreekt. Omdat het Openluchtmuseum in een bosrijke omgeving staat is de organisatie voorzichtig met vuur binnenshuis.
Tentoonstelling
De Stichting Indisch Erfgoed had enkele panelen van haar tentoonstelling uitgestald. Deze panelen geven informatie over de Indisch-Nederlandse geschiedenis en repatriëring. Maar ook over het culture leven van Indische Nederlanders in Apeldoorn en omgeving.
‘Indisch gasten’ en repatrianten
Op de bladzijde Indisch & Moluks in Apeldoorn lees je over Indische verlofgangers en repatrianten in Apeldoorn.
Voor hun verlof in Holland had de Indisch gast de keuze uit cultuursnuiven in Den Haag of pootje baden op Scheveningen. Of Apeldoorn met paleis Het Loo en de koninklijke bossen.
De meeste Indisch gasten waren koninklijk gezind. Zij kozen voor Apeldoorn en zo dicht mogelijk bij paleis Het Loo. De planters van Java en Sumatra waren liefhebbers van de natuur in en om Apeldoorn.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden Indische repatrianten in Apeldoorn opgevangen of elders in Gelderland.
Stichting Indisch Erfgoed & Erfgoed Indische Rijsttafel
Samenwerking Erfgoed Indische Rijsttafel (SER) is een initiatief van kunstenaar Jan van Aken uit liefde voor de rijsttafel. Samen met historicus Humphrey de la Croix heeft Van Aken in 2016 de Indische rijsttafel voorgedragen voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed.
SIE & SER hebben de borging van de Indische rijsttafeltraditie weer opgepakt en Indisch koken eraan toegevoegd.
Op 12 november 2022 is hun gezamenlijk borgingsproject bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Samenwerking SIE en SER
SIE en SER trekken samen op om het erfgoed van Indisch koken de de Indische rijsttafel als traditie levend te houden en te behouden voor de toekomst. Ze doen dat met activiteiten zoals kookworkshops, lezingen, publicaties en een interactieve website.
Aan tafel in de Molukse barak
Door omstandigheden was de Stichting Muhabbat verhinderd op 19 augustus. Daarom werd het programma ‘Aan tafel’ in de Molukse barak door Milly Akerina en museummedewerkers ingevuld en begeleid.
Er was een opstreden van het duo RoHa en Roy Tyhumury. Of je kon meespelen met de Tifa Groep Totubuang onder leiding van Chris Muskita. De Molukse kok Ongen Matital maakte papeda. Wie wilde kon meedoen aan de wedstrijd Papeda slurpen.
Het slurpen van de papeda
Op 4 maart 2023 was de borgingsaanvraag Het slurpen van de papeda van Elias Rinsampessy van de Stichting Muhabbat bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Webdagboek bijzonder erfgoed
Lees ook eens in het Webdagboek bijzonder erfgoed de blogs Indische eetcultuur en Indisch koken en de Indische rijsttafeltraditie.